הרבה אנשים מגיעם אליי עם כאבי ברכיים, הרבה מהם עם ממצא של קרע במניסקוס, אבל… רובם לא יודעים מה זה
אז בואו נדבר על זה …
מיניסקוס הינה רקמה סחוסית דקה, הבולמת זעזועים ונמצאת בין עצם הירך לעצם השוק. בברך יש שני מיניסקוסים, המיניסקוס הפנימי והחיצוני. המיניסקוס הפנימי מהודק יותר לסביבתו ופחות נייד לכן נקרע יותר. המיניסקוס החיצוני נייד יותר ולכן נקרע בתדירות נמוכה יותר.
כיצד נוצר קרע במיניסקוס
קרע ברקמת המיניסקוס נוצר בברך במהלך פעילות הכוללת כיפוף עמוק, תנועות סיבוביות פתאומיות וחבלות. בגיל מבוגר קרע במיניסקוס יכול להיווצר מפעילות שיגרתית ללא חבלה.
כאשר נוצר קרע במיניסקוס, המטופל ירגיש כאב בברך. מספר שעות לאחר היווצרות הקרע תופיע בדרך כלל נפיחות וקושי תפקודי. הסימפטום השכיח ביותר הוא כאב בכיפוף עמוק של הברך. עם הזמן הנפיחות יורדת אך הקושי התפקודי נשאר.
חלק מהקרעים יכולים לגרום לניעלת ברך, ״התפסות״ קושי אמיתי ביישור או כיפף של הברך.
בטח אתם שואלים את עצמכם , טוב מה הטיפול בקרע
הטיפול המועדף והבחירה הראשונה פזיותרפיה .
במקרים קטנים תזדקקו לניתוח ארטרוסקופי – ניתוח בו מוחדרת מצלמה קטנה לברך והקרע נתפר או משויף.
אז מתי כן ללכת לניתוח
אך ורק במקרה שהברך נעולה , לא מצליחים ליישר או לכופף …אבל רגע חכו , גם במקרה זה מנסים קודם פיזיותרפיה , יש סיכוי גדול להימנע מניתוח
מחקר בדק ומצא שמטופלים עם קרע במניסקוס שעברו ניתוח לתיקון חלקי בארתרוסקופיה סיכון מוגבר לניתוח להחלפת ברך בעתיד בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. הסיכון גדול פי שלושה בברך שניזוקה בהשוואה לרגל הבריאה.
תהיו בריאים , המליצו לכם על ניתוח לכו לחוות דעת נוספת
אין עדויות שניתוח מיניסקוס עדיף על טיפול לא ניתוחי. ממש אין.
לעומת זאת יש עדויות גדולות וחזקות שהוצאת רקמת מיניסקוס מאיצה שינויים ניווניים "שחיקה של הברך". אז למה ללכת לעשות לא חבל על הברך